• info@tribuna.si
  • Ljubljana, Slovenija

RUBRIKA

KULTURA

Rambo Amadeus, Balkan Boy

Jadranje, Evrovizija, večeri poezije, Unicef … Povest o balkanski glasbeni legendi, ki bi se za ceno originalnosti odpovedal tudi svobodi.

KULTURA

Končno spet cvetim

Izpovedna poezija, ki navkljub bolečini najde zavetje in upanje v spomladanskem prebujanju.

ŠTAFETA MLADOSTI

Tista groza

Občutek tesnobe, ki nas oblije, ko smo nanj najmanj pripravljeni, je včasih dovolj, da se na svoji poti povsem izgubimo ali pa se je naveličamo. Je smotrno pričakovati, da se ga bomo kdaj uspeli znebiti?

TRIBUNAL

Jaz sem eden, vendar nas je tisoče

Delavski razred je v slovenski kulturi izjemno slabo zastopan, s čimer se poglablja tudi razkol med kulturniki in njihovim občinstvom. Ta začarani krog, katerega vzroki so predvsem strukturni in sociološki, je skorajda nemogoče prekiniti.

POZDRAV IZ KUHINJE

Zima odhaja, vojna ostaja

Končno je prišla (meteorološka) pomlad, ki ima v veliki meri vonj in okus prve obletnice krvave vojne v Ukrajini. Zelenski, novi moralni voditelj Zahoda, veliko potuje in lobira. Nemškega kanclerja

INTERNACIONALA

Po Latinski Ameriki (znova) lazi rdeča pošast …

Burno politično dogajanjev Latinski Ameriki je na oblast prineslo levičarske vlade, za katere so pričakovanja izjemno visoka, okoliščine pa vse prej kot enostavne. Bo skupna valuta korak v stabilnejšo prihodnost?

KULTURA

***

Nedelje, labodi in jazz. Poetična nostalgija o dragocenih trenutkih bližine, ki jih ne gre izpustiti.

KULTURA

Ali res živimo v najslabši dobi filma?

Quentin Tarantino pravi, da živimo v najslabši dobi filma. Zakaj to (ne) drži? Kakšno vlogo imajo izvirnost, tehnologija, trženje in ideologija?

TRIBUNAL

Zakaj filozofirati

Prvi prispevek serije o filozofiji poskuša dognati, kaj sploh je razum in zakaj je tako pomemben ter zakaj je filozofija pravzaprav najbolj zanesljiva veda.

KULTURA

Pregled aktualne kinematografije

Kratek pregled filmov, ki jih ne gre spregledati. Od spolnih uslug do šolskih pobojev, od katalonskega podeželja do turškega letovišča, od “coming of age” drame do kriminalne srhljivke – tokratni izbor nudi nekaj za vsak okus.

TRIBUNAL

Quo vadis, zdravstvo?

Jedrnat pregled ključnih izzivov slovenskega zdravstvenega sistema skozi oči mladega študenta, ki ga bo kmalu soustvarjal, hkrati služi kot napovednik tem, ki bodo obravnavane v nizu prispevkov o slovenskem zdravstvu.

POZDRAV IZ KUHINJE

Svečana otvoritev leta preizkušenj

Februarski uredniški komentar ponudi pikantne domače in mednarodne teme, ki so zaznamovale januar in s katerimi se bomo bržkone spopadali vsaj do decembra. Leto 2023 bo v marsikaterem pogledu leto preizkušenj.

INTERNACIONALA

Mladostništvo slovenske zunanje politike

Kolumna o odraščanju slovenske zunanje politike ter o prednostih in slabostih, ki jih prinaša »mladostništvo«. Tudi v luči feministične zunanje politike, o kateri se je v javnosti nedavno razplamtela razprava.

KULTURA

***

Zimska poezija izpod peresa Toma Vebra. “Glej kako sneži, kristal ob kristal …”

INTERNACIONALA

Kako (ni)sem postala hipijka 3/3

Zadnji del potopisa sklene pripoved z nostalgično noto in poda nekaj koristnih nasvetov za potovanje po Indiji.

Prišli ste do konca