Tribuna.si

info@tribuna.si
Ljubljana, Slovenija
info@tribuna.si
Ljubljana, Slovenija
logo

Hrvaška za 21. stoletje

Po dolgem času mešetarjenja in neverjetnih preobratov je tudi hrvaška povolilna drama končana. Prišli so (vsaj deloma) novi obrazi, ki obljubljajo (neoliberalne) reforme in rehabilitacijo ustaštva. Premier je postal Tihomir Orešković: hrvaško-kanadski poslovnež, tehnokrat, kot naročen za bruseljsko tehnokracijo. Hrvaški jezik mu dela nekaj preglavic, a nič za to. Važno je, da govori mednarodno uveljavljeni jezik kapitalistov. Večina obljubljenih reform gre v smeri še večje privatizacije. Vse je treba privatizirati – tukaj ni razprave. S privatizacijo naj bi se zmanjšal javni dolg Hrvaške. Takšne izjave so popolnoma v skladu z usmeritvijo EU.

Izčrpanje države, razen ko je govora o represiji, je nujnost. Temu v prid govori tudi dejstvo, da se je začela oborožitvena tekma med Hrvaško in Srbijo. Hrvaška nabavlja balistične rakete, ki imajo doseg do 300 km, in rampe za njihovo lansiranje. Hrvaška sicer najbrž ne bo napadla svoje sosede članice Nata. Srbija bo v odgovor kupila S-300, ruski protiraketni sistem. Oborožitvena tekma se je začela, volitve v Srbiji se bližajo, begunci pa prihajajo … Mejo EU bo treba zaščititi, kajti Grčija, ki so jo v zadnjih 6 letih izčrpali, je ne more »braniti«, na Turčijo pa nihče ne računa zares.

Po drugi strani pa poteka, čeprav se jo zakriva in na deklarativni ravni zanika, rehabilitacija ustaštva in ustašev. Tega, kot rečeno, javno zaenkrat ne bo izrekel še nihče. A kaj nam govorijo naslednji podatki: minister za kulturo Zlatko Hasanbegović, zgodovinar in predsednik Nadzornega odbora Častnega bleiburškega voda, je edini musliman v celotni vladi, a kot je izpostavil Boris Dežulović, (verjetno) tudi največji privrženec in zagovornik ustašev. Mogoče gre za kompleks dokazovanja, da je le enak tudi tistim pravim Hrvatom – katolikom.

Drugič, taisti minister izreče, da je antifašizem floskula! Hkrati pa v hrvaški ustavi piše, da je država utemeljena na antifašizmu. Kako bi se dr. Franjo Tuđman, najmlajši Titov general in prvi predsednik JSD Partizan, odzval na takšne izjave? Sabor je ponovno sprejel dolžnost, da bo organiziral poklon in komemoracijo na Bleiburgu. Zakonodajno telo republike, v ustavi katere piše, da gradi na antifašizmu, organizira »proslavo« v spomin na pobite ustaše. Čudno? Niti ne, če je antifašizem le floskula in če vemo, da si je sedaj že odstavljeni minister braniteljev postavil cilj, da bo identificiral vse »izdajalce«: Srbe, četnike, jugonostalgike, udbočetniško mafijo … Lahko bi pričakovali kakšno bolj resno reakcijo iz Bruslja, vendar je ta zaenkrat izostala. Zakaj? Najbrž zato, ker je vse ostalo, kar obljublja hrvaška vlada, v skladu z interesi kapitala in predvsem v skladu z »obrambo« EU pred begunci.

Čudno, bi rekli. Res je, čudno, ampak nič presenetljivega. Važno je, da se nova oblast na Hrvaškem podreja diktatu Bruslja in Berlina, predvsem pa namigom in priporočilom ZDA. »Na Balkanu nič novega …«

M. H.

09. 02. 2016
Število kometarjev: 0

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top